Vlaamse ScriptieKrant zomereditie ☀️

Reizen zonder coronapaspoort? Het kan... in de nieuwe zomereditie van de Vlaamse ScriptieKrant. We trekken met een onwaarschijnlijke toerist door Frankrijk, rijden met de fiets door Gent en maken een hete coronareis naar de zon. Of was het een reis naar de hete corona van de zon? De VlaamseScriptieKrant zit in een nieuw, digitaal kleedje en barst opnieuw van de boeiende onderzoeken.

Inhoud

De bloedhete corona van de zon
Waarom is het rond de zon warmer dan in de zon? De waarheid is: we weten het niet. Tot op vandaag is dit een van de grootste mysteries in de sterrenkunde. Wiskundige Pieter Vanmechelen (KU Leuven) onderzocht het fenomeen.
> Ontdek de link tussen de zon en een glas wijn


Een onwaarschijnlijke toerist
Ze konden elkaar niet uitstaan, toch reisde Keizer Karel bijzonder vlot door het land van zijn aartsvijand. Volg zijn verbazingwekkend tocht door Frankrijk en ontdek samen met Maxim Hoffman (UGent) een aantal 'middeleeuwse' gebruiken in onze huidige internationale diplomatie. 
> Reis mee met Keizer Karel
 
(K)leren delen
Wist je dat de gemiddelde Belg jaarlijks maar 20% van zijn kleerkast draagt? Dankzij kledingdeelinitiatieven krijgen onze ongedragen kleren een tweede leven. Marie-Julie Debruyne (UGent) onderzocht de voorkeuren van de Vlaamse consument en deelde haar bevindingen.
> Lees meer
 
CO₂ meten in Gent
Merel Degroote (UGent) fietste met een stevige CO₂-meter op haar bagagedrager door Gent. "Hoge concentraties CO₂ zijn niet alleen nefast voor het klimaat, het maakt verluchten ook lastiger op school en op kantoor. En dat beïnvloedt onze cognitieve prestaties."
> Klik door de resultaten op de kaart
 
De piraten varen weer uit
Streamz, Disney +, Netflix, Apple TV+.... door de wildgroei aan online streamingdiensten hebben ook hun illegale tegenhangers opnieuw stevig de wind in de zeilen, aldus Brecht Somers (Erasmushogeschool).
> Lees meer
 
Dossier partnergeweld
Tijdens deze coronacrisis zaten we met zijn allen veel vaker thuis. Nog meer dan anders, ontvouwden er zich onzichtbare drama's. Vluchten naar de Belgacomtoren en mannenmishandeling: deze twee onderzoeken belichten geweld achter gesloten deuren. > Lees meer